Thursday, December 29, 2011

ToF quoted

"Eyes flooded with tears when they want to give, but have none to give"

"Recognize your ni'mah,
see the world with different eyes"

"Pray in the middle of the night,
to change the world during the day"

"We are not here to judge anybody,
but to remind each other, to share"

"ISLAM =
I
Shall
Love
All
Mankind"

"Yesterday i was clever, therefore i want to change the world,
today i am wise, therefore i want to change myself"

"If you have the worst husband, that doesn't stop you from gaining jannah, like Asiah.
Even if you have the Prophet as your husband, that does not guarantee you to enter jannah, like the wives of Prophet Lut and Hud.
And if you don't have a husband, that does not mean you won't enter jannah, like Maryam.
Therefore strings attached, only to Allah, not human"

"My family is not a burden, they're my strength"

"Ilmu wa amal, towards perfection!"

"The best of you are those who learn and teach the Qur'an"

"Live in the conduct of Islam,
do everyhting we do with dignity and respect"

"Restore our great legacy of izzah"








___________________________________________________

Hanya saja jika ramai lagi yg dpt merasa,
indahnya duduk berkumpul begini.
Hanya saja ramai yg mahu membaiki,
bukan terusan melabel dan menghukumi.

I always hope to live in that bi'ah solehah forever.
To live comfortable, surrounded by warm and kind people.
But it will just only stay as a dream,
if I do not take any steps to change for better.

Back to school.
Back to reality.

Done with paediatric.
Next, orthopaedic.

Semoga rajin.
Betul-betul rajin.

Usaha!
Mahu dua-dua,
dunia dan akhirat.
=')

Monday, December 26, 2011

twins of faith

Alhamdulillah, my weekend was like a dream.
Like a sweet dream, precisely.

On thursday, after the short case, I met up with the whole family (except for Zaid whom is having a good time at the land of pyramid).
Having a good conversation with parents is simply, soothing.
Understanding and supportive.. they're my bestest bestfriend.
Having a time together like this will remind me, of how inspiring they are.
If they can do, every single part of it, nicely, why can't I, right.

Early Friday morning, everybody headed to their destinations, except for mama who stayed for one more day in KL. Went to KLCC and introduced her to my favourite pasta place. Rasa mcm comel jalan2 dengan mak =)

Saturday and Sunday, I spend the whole day at Twins of Faith.


It was an amazing experience.
Imagine audience of more than 4000, gathered in a place with one mission, to be a better muslims, InsyaAllah.
Different skin colours, different background, yet we are all bounded with the same aqidah.
I met a lot and a lot of nice people there. (rasa tak nak balik, nak duduk dlm suasana macam tu smpai bila-bila)
Teachers, schoolmate, seniors, juniors, program-mate..~

Twins of faith is actually fusion of ilmu + amal (nampak tak tulisan dlm simbol dia kat atas tu?)



Jadual full dari pagi sampai malam.
_______________________________________________

Building Block - Sh Alaa ElSayed



Ok, tulis bahasa Melayu pulakk. Haha.

Lecture ni menekankan tentang membina diri sendiri, keluarga dan masyarakat.
Bagaimana mahu membina?

1) Ayat pertama Allah turunkan dalam Qur'an - iqra'.. bacalah~ [Al-Alaq : 1]
Signifikan ia menekankan betapa pentingnya ilmu sebagai asas suatu binaan.
The first verse, the first order of Allah!
Read and increase your knowledge.
2) qum, fa anzir.. bangun dan berilah peringatan. [Al Muddathir : 2]
Rise, and shine.
Rise with courage, rise with knowledge, rise to be a better person..
and
shine those dark hearts with lights, with reminders of Allah, of Islam, of Love..
3) qumillaili illa qaliila.. bangunlah pada waktu malam, walaupun sebentar [Al-Muzzammil : 2]
Bekal perjalanan ini, perjalanan mencari ilmu, bangun, saling memperingati,
iaitu kekuatan hubungan dengan Allah.
4) walirabbika fasbir.. dan kerana Tuhanmu, bersabarlah! [Muddathir : 7]



Remember, who you are!
How great your ancestors were once upon a time ago..
(Ini Sejarah Kita? =))

Ask ourselves, what legacy will we left behind?
After we die, what will we be known for?

Be a nation maker, not a nation breaker.
Raise a nation builder.

Always be aware of what our children hear, what do they see, because that will shape them to be somebody.
Muslim childrens do not need fiction superheroes because in Islam history, we have a lot of real-life superheroes; prophet's s.a.w and his sahabat!
(boleh cerita sirah Nabi dan sahabat jd bedtime stories kat anak-anak nanti kan)



3 criterias to find a friend:
1) When you see them, you are reminded to Allah
2) The way they live their life is according to the conduct of Allah.
3) When they speak, your iman increases.

Subhanallah!
May all of us are able to be such friend to our friends, InsyaAllah.



Baru satu slot lecture.
To be continued.. ;)

Thursday, December 8, 2011

tentang syurga

*video ini diambil dari wall FB Wardina,
sy perasan, dia suka update status awal2 pagi ;)*



Bila bercakap tentang syurga, mmg mudah mengalir air mata.
Sy sngt takut..
di dunia ini sudah sengsara, tp di akhirat lagi sengsara T-T.

"Ketika hari itu datang, tidak seorang pun yg berbicara, kecuali dgn izin-Nya;
maka dia antara mereka, ada yg sengsara, dan ada yg bahagia"
[Hud : 105]


Bahagia atau sengsara?
Siapa kita pada akhirnya..
Cuma antara dua, tiada pilihan tengah atau ketiga..
dan kekal dlm keadaan begitu, buat selama-lamanya di sana.

In which path are we on now?
Again, only between two.
_______________________________________________

"Dan bersabarlah, kerana sesungguhnya Allah tidak menyia-nyiakan pahala org yg berbuat kebaikan"
[Hud:115]


Bersabarlah.

Dan teruskan usaha,
menjadi baik,
dan membaikkan keadaan.
islah nafsak, wad'u ghairak
Menjadi manusia bermanfaat,
bukan sekadar soleh, tetapi juga musleh.

Allah sedang melihat dan mengira,
setiap saat,
setiap langkah hidup kita.

Susah mana pun, don't give up yet.
Sebab kita mahu rehat di sana bukan?

Sekali lagi, menulis buat diri sendiri.

Sunday, November 27, 2011

tahun baru

aku,
hamba Dia
bernafas, tersenyum,
semua atas iradat Dia
bahagia, dicinta,
setiapnya atas takdir Dia.

aku,
hamba Dia,
penuh lompong-lompong,
tidak sempurna,
berparut, terluka,
terjatuh di tepi jurang neraka.

tapi aku,
hamba Dia,
diselamat, dituntun,
dihadiahkan peluang kedua,
disuluh, digagah,
hingga terlihat cerahnya taman syurga.

aku,
hamba Dia,
bersujud, bersyukur,
atas segala kurnia,
memohon diteguh meredah dunia.

aku,
hamba Dia,
meneguk manisnya iman dirasa,
hangat, selamat,
dalam dakapan Cinta Dia.

Allah,
jangan tinggalkan,
walau sekelip mata.
:')

Nadiah,
1 Muharram 1433H

*tanda kemanisan iman dpt dirasa dlm 3 perkara.
*torfata ain - sekelip mata.




Tutup buku lama dengan memohon maghfirah dan taubat.

Buka buku baru dengan matlamat dan semangat.

Optimis.
Matahari masih mampu bersinar cerah,
setiap hari,
setiap pagi.
=)






____________________________________________________________


[on my way]

Sunday, November 20, 2011

cinta


___________________________________

Masa saya form 5 dulu-dulu, ada kawan sy ajar doa ni..


*doa bermula dari baris 2; Allahumma inni as aluka hubbuka... sehingga baris 4; wa minal maa'il baarid*

Rasulullah s.a.w bersabda:
“Di antara doa Nabi Daud a.s ialah:
((Ya Allah, sesungguhnya aku memohon cintaMu
dan cinta orang-orang yang mencintaiMu

dan aku memohon kepadaMu perbuatan yang dapat menyampaikanku kepada cintaMu.
Ya Allah, jadikanlah cintaMu lebih kucintai daripada diriku dan keluargaku serta air dingin))
Dan bila Rasulullah s.a.w mengingati Nabi Daud a.s,
beliau mengatakan dia sebaik-baik manusia dalam beribadah kepada Allah.”

[Riwayat Tirmidzi]


Sejak dari tu, doa tu sudah 'ter'menjadi rutin doa setiap kali sujud akhir solat.

Hari ni, setelah beberapa tahun, baru saya tahu, doa ni dari hadith rupanya.
Dan ada sambungan sikit lagi kat belakang.
Dulu2 baca setakat "Allahumma inni as aluka hubbuk, wa hubba man yuhibbuk" je.
(sebab kwn sy tu ajar smpai situ je. hehe)
Hmm.. sekarang perlu hafal dan baca doa penuh =)

Kawan sy tu dah berkahwin pun baru-baru ni.
Dan jodoh dia mmg terbaikk dan mantap, Alhamdulillah ^-^
(mcm tulis testimoni doa pulak kan)
______________________________________

Tujuan sy menulis post ini sebenarnya adalah untuk mempromote program


*ni bukan poster sebenarnya. cuma cover depan booklet tentatif program utk VIP. tak pandai buat pamphlet sebab tk reti guna microsoft publisher -_-"*

Moderator:
Imam Muda Asyraf (Juara IM Musim 1)

Ahli Panel:
Ustazah Fatimah Syarha (Pensyarah, Pendakwah bebas, Penulis)
Pn Alia Suzana Asri (Pelajar Perubatan Tahun Akhir UKM)

Jemput datang semuaaa, ke program ni, esok malam~

Tulisan pertama Fatimah Syarha yg sy baca adalah cerpen Seindah Mawar Berduri.
Ceritanya mmg sngt membekas dalam hati.
____________________________________

Sekian sahaja.
Sy akhiri post ini dgn satu video, ttg doa juga..



Al-Furqan : 74 =)

Amiiin, ya Allah.

Tuesday, November 15, 2011

4 in 1

Assalamualaikum.
Disebabkan lama tak tulis, maka kali ni, panjanglah sikit ;)

[Result]

Tadi,
I : Betul tak kalau sy kata awk ni, kalau fail tak nangis. Tapi kalau lulus, nangis.
N : Haha. A'ah. Memang pun.
I : Tu lah. Sy pun macam.. kdg2 terasa nak jugak rasa fail sekali.
N : Takpe, tak payah.. InsyaAllah, lulus tu yg terbaik utk awak.

=)
Comel kan org yg tk pnah fail nak rasa fail sbab nak tahu perasaan nya macam mana.

Hari tu masa pegi tgk result, dia sudah ada depan board.
Saya sedang berjalan menuju ke board dgn begitu diam sekali.
I : Nadia, tahniah~
N : Huhu.. awk tipu..
I : Ya Allah, betullah. Nii.. *sambil tunjuk nama.*
N : Jap sy tgk nama sy kat senarai fail dulu.. *masih taknak terima hakikat*
I : Tu bukan senarai fail lah. Tu 3rd year punya. Hesh budak ni. Meh tgk nama kat sini!
N : Hmm.. *jalan teragak-agak.. pegi tgk*

Allah tu terlalu sangat baik kan.
Rasa tak layak.
Sungguh rasa tak layak.
Rasa mcm besarnya, dekatnya pertolongan Allah.

Ada dia depan mata, maka sy peluk.
Tumpah juga air mata mencurah-curah ke ladang gandum.
I : Nanti buat sujud syukur.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Lulus dalam keadaan susah payah.
Terlalu banyak yg berlaku dalam hidup saya, sem lepas.
Saya akui lemah mengendali bab2 perasaan.
Kalau ada gangguan emosi, confirm study terseret sekali.

Sudah lama dikesan, ditegur mama dalam hal ini.
"Nadia kena pandai compartmentalized emotion..
kena focus.
Or else it's going to be hard for you to be successful"


Padahal baru lulus je pun kan.
Belum lagi perlumbaan mendapat huruf2 A dalam slip result.

Ini satu permulaan. InsyaAllah.
_______________________________________________

[Paediatric]

Perasaan sudah lebih tenang sekarang.
Tambah lagi dengan kebahagiaan posting paediatric.
Berjumpa muka-muka manusia kecil belum berdosa setiap hari.
Terasa macam,
"at last, i found it.."
Something that I really fall in love with, in medicine.

Suka melihat kanak2 kecil, yang masih dalam acuan fitrah.
Innocent.
Suka tgk mereka kat NICU tidur je sepanjang hari.
Walaupun wayar berselirat seluruh badan,
apa yg mereka faham ttg penderitaan hidup?
Belum faham apa2 :')
*cuma tahu untuk tidur dgn banyak supaya cepat membesar*
Paling suka melihat senyum tawa mereka bila sudah sembuh.
Nampak jelas, kesan sembuh, kesan sihat itu, pada mereka.
^-^
Kecomelan mereka mencerahkan hidup saya.

Hmm.. saya rasa macam sudah betul2 nekad untuk menjadi Paediatrician,
InsyaAllah, biiznillah suatu hari nanti. Hehe
_______________________________________________

[Mukhayyam Khariji]

Kali ini pergi dengan kefahaman yg lebih jelas.
Tentang kedudukan, tentang tanggungjawab.

Tema kali ini, "Bainal Ams, Wal Yaum"
(antara semalam dan hari ini)

  • Masa depan milik Islam.
Maka tidak mahukah kita menjadi antara batu2 yang menjadi binaan untuk kegemilangan Islam suatu hari nanti itu?

  • Sirius, bintang paling dekat dgn bumi, mengambil masa 8+ tahun cahaya, untuk cahayanya sampai ke bumi.
(Ia membuat sy terfikir, bila mengajak org menjadi baik.. janganlah mengharapkan hasilnya sekelip mata. Sedangkan cahaya bintang paling dekat pun mengambil masa 8+ cahaya untuk akhirnya ke bumi. Be patient.. be patient.. and at the same time, keep working. Hidayah tu milik Allah. Kita cuma berusaha sehabis mungkin, membuka, memudahkan laluan itu untuk orang lain.)

  • Dalam hidup, berjaya atau tidak, selalu dinilai dengan ukuran manusia.
Tapi yang jauh lebih penting adalah nilaian,
berjaya atau tidak kita pada pandangan Allah.

  • Izzahlah (merasa mulia), menjadi seorang Islam.
Yang memiliki sejarah gilang gemilang suatu masa dahulu.
Yang dipilih Allah sebagai umat terbaik,
selagi mana kita saling mengajak ke arah kebaikan
dan menegah dari kemungkaran.
Bukan statik ya kawan2. Bukan hanya statik dan diam T-T

  • Bersihkanlah diri dari maksiat, nafsu, kemahuan2..
InsyaAllah, after that we can see everything
as clear as the sky,
as bright as the sun =)
Enough is enough. Sayonara to jahiliyyah.

  • Are we going to finish strong?
It is not really important how we begin,
but,
it is VERY important how we end.

  • Matlamat kita, rehat, di syurga.
Maka sekarang bukan masa untuk bersenang-senang.
Imam Hassan Al Banna - dalam risalah ila Syabab : tidak patut bersantai & berkhayal.
______________________________________________

[Hakikat susah]

"Sesungguhnya Kami jadikan manusia sentiasa dalam perjuangan yang sukar dan penat"
Al-Balad : 4

"Wahai insan! Sesungguhnya engkau bekerja dengan begitu penat menuju kpd Tuhanmu, maka (pada akhirnya) engkau pasti akan menemuiNya"
Al-Insyiqaq : 6


Petikan tafsir Fi Zilalil Qur'an..

"Orang yg paling rugi adalah org yg mengalami penderitaan perjuangan hidup di dunia, tetapi berakhir dengan kesengsaraan yg lebih dahsyat dan pahit di Akhirat.
Orang yg paling beruntung adalah org yg berjuang dan menderita dalam perjalanan menuju Allah dgn kelayakan2 yg mnghapuskan penderitaan hidup itu, dan berakhir di Akhirat dgn kesenangan yg paling besar di bwh naungan Allah"

"Wahai insan! Engkau tidak akan menemui kerehatan di muka bumi ini buat selama-lamanya.
Kerehatan ini hanya berada di Akhirat untuk mereka yg patuh dan menyerah diri kepada Allah"

Syed Qutb.
_______________________________________________

"Oleh itu sabarlah menunggu keputusan Tuhanmu dan janganlah engkau ikut org2 yg berdosa atau org2 kafir dari golongan mereka"
[Al-Insaan : 24]


"Sabarlah hingga tiba saatnya yang ditentukan."

Sunday, October 30, 2011

solehah

"Seorang muslim harus mengetahui dari mana ia harus mula membina rumah tangga, membentuk keturunan yang soleh dan generasi yang beriman kepada ALLAH.

Itulah bermula dengan pemilihan batu asas yang baik yang mana akan menjadi tempat berdirinya pusat-pusat pendidikan yang tepat, tiang-tiang perbaikan sosial dan masyarakat berkeperibadian.

Dan, sungguh batu asas yang paling baik itu adalah wanita solehah."


[Prof Dr. Abdullah Nasih Ulwan]

read more, here



Proses mendidik anak tidak bermula ketika lahirnya si anak itu.
Tetapi, proses mendidik anak bermula daripada awal lagi,
iaitu bermula dengan mendidik diri kita,
bakal ayah dan bakal ibu.


Ibu Imam Syafie apabila ditanya kepadanya bagaimana dia mendidik anaknya, katanya, "Aku mendidik anakku 40 tahun sebelum dia dilahirkan"
(Ibu Imam Syafie mendidik dirinya untuk menjadi solehah terlebih dahulu kemudiannya mendidik Imam Syafie)


=) peace.

Esok,
Day1 : paediatric.

p/s : "Dari sekarang, istiqamahkan semua yg baik2" -mama

Thursday, October 27, 2011

di sana

Bismillah..

Hmm.. pagi2 baca ayat ni, buat mata berair pula.

"Kaum muslimin yg fakir masuk syurga lebih dahulu daripada mereka yg kaya dgn selisih setengah hari, iaitu 500 tahun"


Sahih At-Tirmizi

500 tahun penangguhan ke syurga..
lamanya penantian..
nilai sebuah kaya tk sampai 50 tahun di dunia T-T

Sungguh, sy selalu takut dgn senang, dgn kaya.
Duduk kat rumah, hari2 makan sedap.
Apa lah sngt derita sy berbanding org2 yg diuji Allah dgn ujian2 harta yg lebih hebat.

Hmm.. tulisan dlm blog angelweargucci ni juga telah menceritakan dgn pnjng lebar ttg apalah sngt nilai brand, mewah yg kita kejar-kejarkan di dunia.

Nothing.
Nothing compared to eternal bliss in jannah.

"Jika kamu meminjamkan kepada Allah dgn pinjaman yg baik, niscaya Dia melipatgandakan (balasan) untukmu dan mengampuni kamu.."

[At-Taghaabun : 17]

Moga2 kita termasuk dalam golongan yg selalu berbelanja pada jalan Allah.
Berbelanja utk Allah.
Tidak lokek, tidak merungut utk memberi demi agama Allah.
____________________________________________________

"Jika dia (orang yg mati itu) dalam golongan org yg dekat (dgn Allah),
maka dia memperoleh ketenteraman rezeki serta syurga yg penuh kenikmatan.

Dan jika dia termasuk golongan kanan,
maka, "Salam keatasmu wahai golongan kanan", (sambut malaikat)

Dan adapun jika dia termasuk golongan org yg dusta dan sesat (dari jln yg benar),
maka dia disambut dgn siraman air mendidih,
dan dibakar di dalam neraka"


[Al-Waqi'ah : 88-94]

Di pintu neraka lagi sudah disambut dgn siraman air mendidih.
Gerun.. dan takut.
Tak mampu nak menghadapi neraka itu.
____________________________________________________

Semoga Allah sentiasa lorongkan hidup kita, matlamat kita,
supaya dapat mengecap bahagia di perkampungan akhirat.

Kalau mahukan syurga, mestilah mempunyai watak-watak penghuni syurga.
Bak kata seorang teman, di dunia ini, berlakonlah untuk menjadi penghuni syurga.
Saling memberi salam, murah dgn senyuman, tiada menyimpan dendam.
=)
____________________________________________________

Sebenarnya sekarang ini, sedang membelek buku Huru Hara Hari Kiamat tulisan Ibnu Kathir.
Dalam arabnya, An-Nihayah: Fitanun wa Ahwalun Akhir Az-Zaman.

Mengingati mati dan hari akhirat itu mmg merupakan tazkirah yg paling berkesan buat diri.
Membuat hidup rasa lebih berarah tuju.

Cuti cuma berbaki 2 hari.
Moga cukup bekal semangat dan muhasabah diri untuk menghadapi hari2 sem baru nanti.

Sunday, October 23, 2011

exam

"Dan musibah apa pun yg menimpa kamu adalah kerana perbuatan tanganmu sendiri,
dan Allah memaafkan sebahagian besar dari kesalahan2 mu"

[Asy-Syura : 30]
_________________________________________________________

Exam kali ini, perasaannya sngt lain dari yg sebelum2nya.
Perasaan yg ada sejak study week.

Jujurnya, mungkin inilah exam paling susah sepanjang jadi medical student selain dari masa 1st year dulu2.
Saya tidak mahu salahkan siapa2 selain diri sendiri.

Usai menjawab, tutup buku soalan, saya istighfar.
Hilang kata.

Dan harus siap2 bersedia.
__________________________________________________________

Rasulullah s.a.w bersabda:
"Sesungguhnya besarnya pahala itu tergantung pada besarnya ujian.
Dan sesungguhnya Allah mencintai suatu kaum, maka Dia menguji mereka;
barangsiapa yg redha, maka Allah meredhainya,
dan barangsiapa yg enggan, maka Allah akan murka terhadapnya."

Hadith riwayat Tarmizi, ia berkata 'hadith ini hasan'
[Riyadhus Salihin]

:')

Ya Allah, jadikan aku hambaMu yang bersyukur, di kala sendu, di kala tawa. Jadikan aku hamba yg redha. Jadikan aku hamba yg tidak berputus asa dari rahmatMu Ya Allah..
Jagakan aku..
jagakan aku T-T

__________________________________________________________

p/s : sedang bercuti seminggu.. dan berlatih jadi isteri solehah yg pndai memasak. uhuk2 (padahal mmg suka makan, sebab tu kena suka masak juga)

Wednesday, October 12, 2011

kipas

Kebelakangan ini sy selalu terasa panas dan berpeluh apabila bgn tidur.

Cuaca panas.

Namun begitu, tengahari tadi ketika baru pulang membeli makanan, sy menyedari bahawa kipas saya sudah mempunyai ulat debu yg gemuk di bilahnya.
Maksud saya, debu yg bergumpal mcm ulat yg gemuk.
Saya membersihkannya.

Dan hasilnya..

taraaaa~

Saya terasa semua objek terutama kertas2 di dalam bilik macam mahu terbang.
Angin begitu laju sekali meniup2 dan bilik terasa terlebih sejuk.

Kesimpulan,
bukan cuaca yang panas,
tapi kipas yg tidak berfungsi dgn optimum.
Sebab? Tak bersihkan -_-"

Senang sangat menyalahkan suatu pembolehubah malar.
Sedangkan solusinya cuma mengubah sedikit sahaja pembolehubah manipulasi.

=)

Lihatlah dgn mata hati.
Lihat dengan hati yang sudah tenang dan redha dan bahagia.
InsyaAllah, banyak sebenarnya jalan2 yang terbentang di hadapan.
Banyak pembolehubah2 manipulasi yang kita-kurang-peka-akan-kewujudannya sebenarnya dapat menyelesaikan banyak perkara, membebaskan kita dari belenggu2 yg memerangkap.


Wednesday, October 5, 2011

tougher, pls




"Sungguh, usahamu memang berbeza-beza.
Maka, barangsiapa memberi dan bertakwa,
serta dia mngakui dengan yakin akan perkara yang baik,
maka akan Kami mudahkan baginya jalan menuju kemudahan"

[Al-Lail : 4-7]

fasanuyassirhu lil yusra..






p/s: sy penat... tapi sy nk jd tough :')

p/s: "you are so soft and fragile"

Monday, September 26, 2011

escapade

In case of serabutness,
i have two escape routes.

One
is my Getz..



bwk kereta laju2 di jalan yg lapang sangat membahagiakan.

Two
is the newly found,
library

sitting 2 hours in library are proven to be 10x more productive than 2 hours at my own room.. -_-"

Sekian, terima kasih.

Saturday, September 17, 2011

ar-ra'du

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum.

i'm baack~
hehe.

InsyaAllah, kali ni mahu share sesuatu yg amat terkesan buat saya.

Ok, bukak Qur'an, surah Ar-Ra'du ayat 19-24

"Maka adakah
org yg mengetahui apa yg diturunkan Tuhan kpdmu adalah kebenaran,
sama dgn
org yg buta?
Hanya org yg berakal shj yg dpt mengambil pengajaran.

iaitu orang yg memenuhi janji Allah & tidak melanggar perjanjian[1],

dan orang2 yg menghubungkan apa yg diperintahkan Allah utk dihubungkan (silaturrahim)[2],

dan mereka takut kpd Tuhannya & takut kpd hisab yg buruk[3]

dan orang2 yg sabar krn mengharap keredhaan Tuhannya[4],

melaksanakan solat[5],

& menginfakkan sebahagian rezeki yg Kami berikan kpd mereka scr sembunyi @ terang-terangan[6],

serta menolak kejahatan dgn kebaikan[7],

org itulah yg mendapat tmpt kesudahan yg baik..

iaitu syurga 'Adn,
mereka masuk ke dlmnya bersama dgn org yg soleh dari nenek moyang mereka, pasangan-pasangannya, dan anak cucunya,

sedang para malaikat masuk ke tmpt mereka dr semua pintu,
(sambil mengucapkan) "Selamat sejahtera ke atas kamu kerana kesabaranmu"
Maka alangkah nikmatnya tempat kesudahan itu"


=')
_________________________________________________

Ayat2 di atas menerangkan ciri2 orang yang berakal dan akan menghuni syurga.

[1]
Janji itu adalah kalimah syahadah, perjanjian yg amat teguh.. dan bilamana kita berikrar dlm ayat 6:162,

pic credit to flickr


[3]
Tentang ini, boleh rujuk 18:103-104

Katakanlah "Apakah perlu Kami beritahukan kepadamu tentang orang yang paling rugi perbuatannya?"
Iaitu orang2 yang sia-sia perbuatannya di dunia sedangkan mereka mengira telah melakukan sebaik-baiknya.


"Mereka takut kpd hisab yg buruk".. Hmm..

Takut, takut setiap penat lelah kita selama ini cuma seperti debu berterbangan di hadapan Allah nanti.

"Dan Kami perlihatkan segala amal yg mereka kerjakan, lalu Kami jadikan amal itu bagaikan debu yg berterbangan"
25:23


Maka, kuncinya cuma satu.
Ambil pesan Prof Har satu waktu dahulu, ditulis ciqin, "Bila rasa hilang motivasi n semangat, tanya balik pada IMAN & IKHLAS.. that's the answer of everything.. back to Allah"
Ikhlaskah kita melakukan semuanya?
Ikhlas, untuk redha Allah?

[4]
Amat berkait dgn ayat 18:28
"Dan bersabarlah engkau (Muhammad) bersama org yang menyeru Tuhannya pada waktu pagi & senja, demi mengharap keredhaan-Nya,
dan janganlah kedua matamu berpaling dari mereka kerana mengharapkan perhiasan dunia.
Dan janganlah engkau mengikuti org yg hatinya telah Kami lalaikan dari mengingati Kami, serta menuruti keinginannya & keadaannya sudah melewati batas."

Dalam hidup, ada suatu masa kita perlu mengambil keputusan besar, untuk memilih.
Maka, pilihlah untuk sabar demi meraih redha Allah.
Pilih untuk terus sabar bersama org2 yg sabar.

Ucapan salam malaikat di syurga nanti,
"Selamat sejahtera ke atas kamu kerana kesabaranmu"

Sebegitu signifikan sabar itu.
Boleh menjadi sebab untuk dimasukkan ke syurga, InsyaAllah.
_______________________________________________

Bila sebut syurga, selalu rasa sebak.
Layakkah saya?

Dapatkah sy memasukinya bersama org2 yg sy cintai; ibubapa, suami, anak-anak..
Saat itu, jika terjadi, pasti amat indah kan.. T-T

Bila sebut syurga juga, teringat.
Semasa dalam posting psychiatry, ada seorang pesakit schizophrenia di wad yg bagi sy sngt istimewa.
Muda, umur 20+.
Istimewa sbab latar belakang sekolahnya yg adik-beradik dgn sekolah saya.
Lagi, pernah masuk sekolah tahfiz dahulu.
Artistic, student graphic design.
Time asar, dia baca maathurat kuat2.
Lepastu siap ajak pesakit lain solat jemaah.
Qur'annya, qur'an tafsir.
Bila clerk pun, ceritanya berkisar ttg umi, abi dan adik beradik dia.
Bagi sy, dia bukan org biasa2.

Hmm.. tapi dia schizophrenia.
Sy terfikir kalaulah dia tak sakit, mungkin dia boleh jadi aset yg amat berharga utk agama..
Tapi kesian, Allah takdirkan dia jadi schizophrenia, hilang diri sendiri.

Sy ckp mcmtu kat hosmet sy.
Dan dia jawab "Kita kesian pun, tapi Allah dah janjikan dia syurga"




Dush.


Tiba2 rasa air mata bergenang.
Allah dah jamin dia syurga kalau dia meninggal semasa sedang gila.

Sedangkan saya?
Masih banyak ujian yg Allah bentangkan di hadapan.
Jalan masih panjang........

Dan ada perasaan yg mcm "Eh.. sy clerk ahli syurga ke tadi"
=)
_________________________________________________

Tahun 4, tahun tanggungjawab.
Banyak dan berat.

Saya masih dalam adaptasi memikul tanggungjawab2 yg sudah pasti akan ditanya Allah di akhirat nanti.

Dan dalam adaptasi ini, sy memohon berjuta-juta kemaafan kepada manusia2 yg telah tidak dapat sy tunaikan hak mereka dgn baik.

Sy cuma memohon agar Allah memudahkan saya mengurus masa.
Dan dikelilingi orang2 yg supportive.
Dan sy kuat.

Maaf, maaf dan maaf.
Dan moga kita semua berjaya.

p/s: Ingatkan saya, bila lupa apa-apa.

p/s: "Akhirnya, bersangka baiklah & bertawakkal kpd Allah, nescaya the outcome adalah lebih baik drpd apa yg kita jangka"

Monday, September 5, 2011

messages



"Moga berjaya menjadi gadis terindah dalam khusyuk sujudmu..
Moga berjaya menjadi gadis terindah dalam damai zikirmu..

Moga berjaya menjadi gadis terindah dalam tenang jiwamu..
Moga berjaya menjadi gadis terindah dalam sempurna keredhaanmu..

Moga berjaya menjadi gadis terindah dalam deras air mata cintamu padaNya..
Moga berjaya menjadi gadis terindah dalam manis senyuman walau badai sedang bergelojak di hati, namun tetap tenang kerana limpahan rahmat & ayat2 suci Tuhan yg Agung..

dan

Moga berjaya menjadi hamba rabbani setelah menjalani madrasah Ramadhan ini.
Sambutlah dengan rasa penuh kesyukuran & membesarkan-Nya kerana kita kembali semula kpd fitrah yg utama iaitu beriman padaNya.
Salam Eidul Fitri!"

______________________________________________________

"Bismillah,

Dear Allah,

The girl reading this is kind, great, strong
& i love her so much that i cannot bear to lose her.

So please help her live her life to the fullest.
Please promote her and cause her to excel above expectations.
Help her shine in the darkest place where it is impossible to love.

Protect her at all times, lift her up when she needs You the most..
and let her know when she walks with You, she will always be safe.

Love her and bless her under your unconditional Love.

Ameen ya Allah."

_______________________________________________________

"Segala yg terjadi pasti ada hikmahnya.
Segala ujian harus diambil iktibar, bertambahnya iman n yakin kita pada Allah.
Ikhlaskan niat krn Allah.
Segala yg diusahakan hanya ingin mendapat redha Allah.
InsyaAllah, usaha kita tidak akan tersia-sia begitu sahaja.
Bittaufiq wannajah."
_______________________________________________________

Semua di atas merupakan mesej2 yg mengharukan dari orang2 penting dalam hidup saya.
=')

Sengaja tulis di sini, biar boleh diingat sampai bila2.

Dan saya tidak tahu bagaimana lagi mahu bersyukur kerana Allah telah menghantar begitu ramai manusia2 hebat dan soleh/ah wa musleh/ah dalam hidup saya.
Alhamdulillah, benarlah sebenar-benarnya,

“Aku bertindak sebagaimana sangkaan Hamba-Ku. Dan Aku akan selalu bersama hamba-Ku jika dia mengingati-Ku. Kalau dia mengingati-Ku didalam dirinya, Aku mengingatinya dalam diriku. Apabila dia mengingatiku di khalayak ramai, Aku mengingatinya di tengah khalayak yang lebih ramai lagi (para malaikat dan seluruh makhluk).

Apabila dia mendekati-Ku sejengkal, Aku akan mendekatinya (lebih dekat lagi) sehasta. Apabila dia mendekati-Ku sehasta, Aku mendekatinya sedepa. Apabila dia mendekati-Ku dengan berjalan, Aku mendekatinya dengan setengah berlari”

(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

___________________________________________________________

Hmm.. sebenarnya sy ada begitu banyak cerita mahu dituliskan.
Cerita psychiatry. Cerita ENT. Cerita Ramadhan. Cerita Syawal. Cerita hidup.

Tapi disebabkan terlalu banyak, jd malas tulis.
Haha.

Salam alayk,
moga bahagia2 selalu =)

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf zahir & batin.


Tuesday, August 23, 2011

duduk

Duduk di belakang.

Perhati mereka khusyuk mendengar.
Mereka2 yg solehah tu, cantik sangat bukan?

Suatu masa dahulu, ini mungkin bukan tempat biasa kita.
Tapi Allah tunjukkan jalan.

Satu masa dahulu, ini bukan cara pakaian kita.
Tapi Allah bagi kekuatan.

Satu masa dahulu, kita masih ignorance.
Tapi sekarang, kamu yang sudah jauh mengorak langkah, lebih dari saya.

Dengar cerita mereka yg Allah pilih utk diberi rasa, disuluh hidayah.

Rasa terharu =)

Lihat mereka mampu habiskan 30juz Qur'an, sdgkan sama2 belajar medic juga.
Lihat mereka mampu siapkan nota & urusan2, sdgkan sama2 puasa & terawih juga.

Lihat mereka mampu lantang menyampaikan dengan ilmu & hikmah.
Lihat mereka mampu cemerlang di kaca mata manusia & Allah.
Lihat mereka mampu jadi inspirasi orang di sekeliling mereka.

Rasa rendah...

Tarik nafas dalam.
Hembus perlahan.


Saya pun mahu jadi seperti orang2 hebat itu.

Sangat2.
_____________________________________________________

[ijlis bina, wa nu'min sa-ah]

Iman, apa khabar kamu?
Lemas?

Friday, August 12, 2011

edisi terlambat ;)

[Ramadhan dan doa]

Adaptasi dari tazkirah papa, 4 Ramadhan.

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
"Tiga golongan yang tidak ditolak doa mereka iaitu
doa seorang yang berpuasa hingga ia berbuka,
doa pemimpin yang adil,
dan doa orang yang dizalimi.
Doa2 mereka itu diangkat Allah ke atas awan, lalu dibuka pintu2 langit.
Allah s.w.t akan berfirman:
Demi kemuliaanku, Aku akan menolongmu"

(Riwayat al-Tirmizi dan Ibn Majah)


Waah.. tidak akan ditolak?

Rugi kan kalau kita mempersiakan tawaran hebat ni~

Maka berdoalah wahai orang2 yang berpuasa..
Berdoa dengan penuh khouf wa roja'.

Dari 'Aisyah r.a. katanya:
Saya pernah bertanya dengan berkata:
"Ya Rasulullah, Bagaimana kiranya saya mengetahui akan malam Lailatulqadar itu dengan tepat,
apa yang perlu saya doakan pada saat itu?"
Baginda menjawab: Berdoalah dengan doa yang berikut:


"Ya Allah, sesungguhnya Engkau maha pengampun, maha mulia, Engkau cintakan ampunan, oleh itu ampunkanlah diri ini"

(Hadith Sahih - Riwayat Tirmizi)


Hmm..
Dengan rendah dirinya, mari memohon agar Allah menerima usaha kerdil kita menyucikan hati dari noda2 jahiliyyah.
Diampunkan dosa2 yang kita kumpulkan sejak sekian lama.

Dosa2 tidak melakukan kebaikan bila mampu.
Dosa2 tidak mampu meninggalkan perkara berdosa.
Dosa2 lemah mengatasi kelemahan diri sendiri.
T-T

________________________________________________________

[Ramadhan dan memori]

Tahun lepas Ramadhan masa posting paling busy dalam dunia, O&G.. spesifiknya, wad merah.
Hmm.. hehe.
Masih segar dlm ingtn balik dari oncall jalan sorang2 awal pagi melalui hospital & hostel yg sunyi dikala semua nyenyak tidur.
Makan sahur, tido kejap, dan perlu pergi wad semula sebelum pukul 7 pagi setiap hari utk ward round.
Bersedia mental fizikal, me’numb’ kan perasaan spy tidak terlalu terasa bila dimarah doktor2 masa present case dan teaching.
Badan pun dah sekerempeng mcm skeleton sbab bnyk turun berat.

Masa tu baru faham betapa rehat + tidur tu merupakan nikmat Allah yg sangat besar.
__________________________________________________________

[Ramadhan dan saya]

Tahun ni buat pertama kali ada orang wish happy birthday utk tahun hijrah sy.
Saya dilahirkan pada 2 Ramadhan.. =)
Makanya, sy sudah 23 tahun mengikut umur hijrahnya.
Wah, sudah tua, dah boleh kawen.
Eh. Haha.

Tahun ini, sempat berawal ramadhan di rumah.
Setiap hari, kami sekeluarga buat tadarus, lepas jemaah Maghrib @ Asar (weekend).
Papa kata, tahun ni kita buat lain sikit.
Berlumba2 menghabiskan Qur'an tapi tidak faham maknanya pun, kurang memberi kesan kpd jiwa juga.
Jadi duduk dlm bulatan, baca 10 ayat sorang dgn maknanya.
Lepas tu buat lontaran idea @ kupasan sikit2.
I enjoyed it.
Lagi2 bila ayat tu betul2 mengetuk jiwa.

Lepas tu balik kolej.

Tahun ni Ramadhan masa posting ENT pula.
Sudah 4 hari.
Dan,
i think i like ENT.. a lot =)
Jadual packed, tapi, doktor2 dia best2.
Suka mengajar dan baik2.

Hmm.. Ramadhan tahun ini mungkin yg paling bermakna + signifikan utk sy =)
Ke arah transformasi + misi 2013!

Wednesday, August 10, 2011

salam Ramadhan~

Ramadhan Kareem..

Ramadhan Mubarak!

=)

Cuma mahu berkongsi movie yg superb di bwh ini..



Made me smile.
Made me shed tears.

Hmm, sekarang boleh tulis matlamat masa depan.

"Kira2 20 tahun dari sekarang, InsyaAllah sekurang-kurangnya seorang anak saya, hafiz."

Amin.

Sunday, July 24, 2011

drama

Scene 1

Ibu, ayah dan anak jalan2 masuk kedai buku.
Tiba2, ibu angkat satu buku tunjuk kat anak.
Anak ketawa.
Lepastu buat2 tak tahu.
Bila nak bayar buku, anak amik buku tu cepat2 bayar sekali.
Ibu senyum2.

Buku apa?

Bercinta kerana Allah.

_________________________________________________________

Al-Mu'min : 60


Terharu.
Cepatnya Allah kabulkan doa.
Penyayangnya Allah.
Pemurahnya Allah.

Sunday, July 17, 2011

pink


"Ya Allah, whatever is the best for me, ease & guide the way..."

[flowers at Floria 2011]

Salam nisfu Syaaban, Ramadhan is coming~

Wednesday, July 13, 2011

perpaduan asas kejayaan

Pendidikan Islam Tingkatan 4 : Bab 9
(sape boleh balik rumah, rujuk buku teks, 6 tahun yg lalu =P)

عن أبي هريرة رصي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: لا تحاسدوا ولا تناجشو ولاتباغضوا ولاتدابروا ولا بيع بعضكم على بيع بعض وكونوا عباد الله اخوانا. المسلم أخوا المسلم لا يظلمه ولا يخذله ولا يكذبه ولا يحقره التقوى ههنا ويشير الى صدره ثلاث مرات بحسب امرىء من الشر أن يحقر أخاه المسلم. كل المسلم على المسلم حرام دمه وماله وعرضه – رواه مسلم

Maksudnya:
Daripada Abu Hurairah ra, ia berkata,
Rasulullah SAW telah bersabda:

Janganlah kamu dengki mendengki, jangan tipu menipu, jangan benci membenci, jangan berpaling muka dan jangan berjual beli di atas jualan orang lain.

Dan jadilah kamu hamba Allah yang bersaudara.
Orang Islam dengan orang Islam adalah bersaudara.

Mereka tidak boleh menzalimi, tidak boleh membiarkan dalam kehinaan, tidak boleh membohongi dan menghinanya sesama Islam.

Takwa itu di sini, sambil ia menunjuk ke dadanya tiga kali, cukuplah kejahatan seseorang itu ia menghina saudaranya yang Islam.


Setiap orang Islam ke atas orang Islam yang lain haram darah, harta dan kehormatannya.

Riwayat Muslim.

*masa ustaz sebut hadith yg agak similar dlm kuliah maghrib tadi, tiba2 rasa "macam pernah belajar". Google2, jumpe pun*
____________________________________________________________

Hmm.. mengenai isu Bersih, jujurnya 3, 4 hari kebelakangan ni, ianya banyak mengganggu emosi saya.

Betul,
ianya perlu dilihat dari dua2 sudut, dua2 pihak..

Tidak dapat tidak, asasnya adalah kefahaman.

Kawan2 yang dikasihi,
berbeza pendapat pun kita,
benci mana pun kita pada siapa2,
ingatlah, kita memakai pakaian yang sama,
Islam.

Berlapang dadalah.
Sekurang-kurangnya, berlapang dadalah.

Sama2 jaga perkataan yang ditulis dan kata-kata yg diucapkan.

Allah watch, Allah understand and Allah is fair.
_____________________________________________________________

Last word,

1) Sabda Rasululah s.a.w. yang bermaksud;
"Sesiapa di kalangan kamu melihat perkara mungkar maka hendaklah dia mengubah dengan tangannya, sekiranya tidak mampu maka dengan lidahnya, sekiranya tidak mampu lagi maka dengan hatinya dan dengan yang demikian itu (dengan hati itu) adalah sedaif-daif iman."
Riwayat Muslim

Yang mungkar, yang zalim itu, tetap perlu ditegah.

2)
"Antara prinsip perubahan yang diketengahkan oleh Ikhwan Muslimin ialah “As-Solah Qobla Al-Islah”, iaitu mengubah diri sebelum mengubah masyarakat. Mereka yang mampu mengubah dirinya, maka ia mampu melakukan Islah iaitu mengubah masyarakat di sekelilingnya."

Quote : Naib Mursyid Am Ikhwan Muslimin, Syeikh Jum’ah Amin

Tuesday, July 12, 2011

knock2

mode : *dgr lagu tombo hati - opick*

Penat kan bila kena seret sejarah hidup kita yg dulu ke mana2 kita pergi.
Bwk ke mana2 dosa2 bnyk masa lalu yg menggunung dan berat sampai ke hari ini.

Kita cuba tinggal pun, satu hari dia ketuk pintu "sy sejarah kamu. kamu tidak boleh tinggalkan sy kerana sy lah yg menjadikan siapa kamu pd hari ini"

Sebenarnya, sepahit mana pun ia,
dialah guru tak bergaji yg paling banyak berjasa,
membuat kita belajar, kita faham dan kita kuat.

Kesimpulannya, mulai hari ini, sila berusaha mencipta sejarah2 yang manis2 sahaja =)

Hehe. Ok. Dah siap luah perasaan.

Hmm.. dah lama tak update blog.
Petanda baik lah kalau kira, sebab sy akan lebih kerap update bila sedang sedih @ ada perasaan yg susah nak diterangkan. Maka kesimpulannya, sebulan ni,
1) saya bahagia
2) saya ada banyak kerja tak siap lagi - jadi terasa bersalah bila kerja tak siap, entry blog boleh buat lagi. uhuk2.
_____________________________________________________________

Obat hati, ada 5 perkaranya.

yang pertama,
baca Qur'an dan maknanya

yang kedua,
solat malam dirikanlah

yang ketiga,
berkumpullah dengan orang soleh

yang keempat,
perbanyakkan berpuasa

yang kelima,
zikir malam perpanjanglah

moga2 Allah taala mencukupi.

Selamat merawat hati.

Saturday, June 18, 2011

di bawah langit

Hitam, putih, jalan hidup
pahit, getir, warna dunia

Tangis, tawa, rasa hati
terluka atau bahagia

Rasa bangga sementara,
setiap duka tak abadi..



Suatu hari yang dahulu..

Manusia : "Nadia, nape muka masam ni.. senyuuum (sambil tarik pipi saya)"

Huhu.
Terima kasih.

Saturday, June 11, 2011

Friday, June 10, 2011

psychiatry

5 hari lepas, mak ayah hantar airport.

Salam.
Peluk.
Masa lambai2 sebelum nak masuk ruang menunggu tu, mereka membalas bye2 dan senyum serentak..
dan dua2 mata mereka jadi sebaris, sepet.

Nampak mcm muka mereka similar..
dan comel.

Saya jadi tersenyum melihat kecomelan mereka.
Org kata kalau ada jodoh, muka ada iras2 kan.

"Nanti jumpa lagi mama papa, masa raya, Insya Allah."
_____________________________________________________________

Sekarang dah masuk tahun 4.
Posting first, psychiatry.

Dah 2 hari klinik. Smalam klinik remaja + kanak2. Hari ni dewasa.

Baru 2 hari, tapi dua2 hari ni susah sngt duk melawan perasaan nk berair mata.
Majoriti yang masuk ke klinik psikiatri meluahkan masalah2 yang banyak dan besar.

Banyaknya berkaitan dengan org yg paling rapat dan paling mereka sayang.
Keluarga berpecah belah.
Father and mother do not function well lead to dysfunctional children and so on.
I imagine myself in their shoes.

The word is = lost.

Losing something VERY important in life.
Losing grip of how to cope and losing control of how to feel.
Losing the value of you being alive.

Cuma kesimpulan yang mungkin dapat saya buat:
1) It is VERY important not to be tooo drowned in emotions.
When it suffocates you, try wearing a different goggle.
From that critical moment, please try hard to see everything from a different point of view.
2) It is VERY important to be a good, faithful person.
Intergrity. Atau bak kata Prof Har, Ihsan.
Kadang2 sy tertanya, susah sngt ke nak setia? (emo2 =P)
3) Do not compare, do not have too much of that idealistic thinking of 'sepatutnya' or 'what if'.
Be grateful, appreciate, and you'll gain more.
Allah promised that.
La in syakartum, La aziidannakum,
"Jika kamu bersyukur, pasti Aku tambahkan ni'mat untuk kamu"

Ibrahim: ayat 7

Let go. Semua pun pinjaman.
Mak, ayah, suami, anak, suatu hari, mereka akan pergi juga.
*huhu.. berat nak tulis yang ni*


Ikat layang2 yg kita terbangkan ke satu paksi.
Jadi terbang ke mana pun dan kalau2 jatuh, ada paksi dimana tali itu boleh ditarik balik ke tempat asal.
Dan layang2 boleh diterbangkan semula lepas diperbaiki mana2 yg 'cedera'.

Layang-layang itu hati.
Dan paksi itu Allah.

Bagi kita, apa apa pun, ia kembali kepada perkara paling basic dalam faith, rukun iman, "Percaya Qadha' dan Qadar".
Support group, Alhamdulillah, kita ada usrah.
Motivational readings, Alhamdulillah, kita ada Al-Qur'an.

Tinggal lagi,
nak buang ignorance for His calling tu jauh2,
campak ignorance masuk laut.
___________________________________________________________

Akhir kata,
a lot of pain in life can be healed by "i'm sorry" and forgiving.

"Iaitu orang yang berinfak, baik di waktu lapang maupun sempit,
dan orang2 yang menahan amarahnya
dan memaafkan kesalahan orang lain.
Dan Allah mencintai orang2 yang berbuat kebaikan.

Dan juga orang yang apabila melakukan perbuatan keji atau menzalimi diri sendiri,
segera dia mengingati Allah,
lalu memohon ampunan atas dosa-dosanya,
dan siapa lagi dapat mengampuni dosa-dosa selain Allah?
Dan mereka tidak meneruskan dosa itu sedang mereka mengetahui.

Balasan bagi mereka ialah ampunan dari Tuhan
dan syurga2 yang mengalir dibawahnya sungai-sungai,
mereka kekal di dalamnya.
Dan itulah sebaik-baik pahala bagi orang2 yang beramal."


Ali Imran: ayat 134-136

"Sesungguhnya kesalahan hanya ada pada orang-orang yang berbuat zalim kepada manusia dan melampaui batas di bumi tanpa mengindahkan kebenaran. Mereka itu mendapat seksaan yg pedih.

Tetapi barangsiapa bersabar dan memaafkan, sungguh yang demikian itu termasuk perbuatan yang mulia."

Asy-Syura: ayat 42-43

Antara quote Dr:

"we can't change what happen or how other person treat us, but, we can change ourselves instead"


__________________________________________________

Sekian saja.
Sebenarnya, seperti biasa, tulis utk nasihat diri sendiri.
Kalau ada perasaan kurang baik, kena tulis2 macam ni, baru rasa mcm "sy dh tulis, jadi sy kena buat".
Sebab As Saff: ayat 2-3.

Ok.
Sekarang boleh tidur.
ZzZz.
=), PEACE!

Monday, May 30, 2011

two

They say there are always two sides of a coin.
Two sides of a story.

And we could not understand it, if we are not a part of it.

Even we are a part of it, there are still two sides of it.
Because we see the world from a different perspectives.
Because we are not the same, and none of us are perfect. None.

Then who is right, who is wrong?

Our prophet s.a.w said,
"Serendah-rendah ukhuwah ialah bersangka baik"

What I learn, in so many things, perhaps the key is,
to compromise..

Kita tidak tahu cerita itu dari kaca mata mereka.
Dan kita tidak pernah lebih berkuasa dari Allah untuk menghukum.
Siapa kita untuk menghukum kan?
______________________________________


Katakanlah "Apakah perlu Kami beritahukan kepadamu tentang orang yang paling rugi perbuatannya?"
Iaitu orang2 yang sia-sia perbuatannya di dunia sedangkan mereka mengira telah melakukan sebaik-baiknya.

Al-Kahfi 103-104

Betul sudah melakukan perkara yang betul?
T-T

Friday, May 20, 2011

let go



Wait, wait till the sun shines through,
wait till the sky gets blue,
and you will wait too long,
he will be gone.

Saturday, May 14, 2011

hmm



Beli masa pesta buku.
Buku kedua HLOVATE yg dibeli lepas VERSUS, tahun lepas..
Buku yang best terutama utk yang sdg cari satu titik tolak, that little more push to change.
Change, for good, for better.

Ayat trademark buku ni = the man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th.

Hmm.. sedang berfikir, kalau buku ni mampu membuka banyak hati2 peminat dia, pembaca buku dia, mesti dah bnyk saham pahala dia kann.
Dalam bookmark dia tulis, read and heed.

So to dear HLOVATE,
whoever you are, keep on writing,
May Allah bless..
Go, go!



Mama is not well.
She has hyperthyroid and hypocalcemia.
Name the signs and symptoms, she has them all.
Weight loss, headaches, irritability, myopathy..
Hot weather make it even worse, =(

Minta didoakan dia cepat sihat dan kembali seperti sediakala..
:')
jazakillah, in advance.

Thursday, May 5, 2011

rojak - the unpublished posts

4 April 2011 (exam week)

Baru selesai menonton movie Kingdom Of Heaven
Hehe. Ironi.
Kalau bagi Nadia yg umur bwh 20 tahun tgk crite ni, confirm tak minat langsung cerita perang2 dan sejarah. Not at all. Bunuh2, darah2.. huhu.
Tapi sy rasa, dgn bertambahnya usia dalam tarbiyah ni, semangat untuk menjelajah sejarah sendiri meningkat bersama.
Sejarah Islam yang tidak diuar-uarkan ketika zaman sekolah.
Sejarah Islam yg menyimpan seribu satu kegemilangan.
Movie tersebut telah meninggalkan sy dgn perasaan bersemangat.. dan sayu serta sentimental dengan Al-Quds a.k.a Palestin yang satu masa dahulu kita yang punya.
Bagaimana sikap Salahuddin Al-Ayubi sehingga disegani orang Barat sendiri.

Dari movie2 perang ni juga selain sejarah Islam..
sy dapat melihat sudut sisi lelaki yg.. emm.. semangat ingin menang, selalu ingin jadi hero.. tu adalah fitrah yg mengalir dalam diri mereka sejak lahir.
Ahax. Berbeza dgn perempuan, sifatnya lebih kepada endure, and giving.
Women are from venus, men are from mars?

What man is a man who does not make the world better - Kingdom of Heaven
___________________________________________________

30 April 2011 (baru sampai KL)

*Dalam kereta, lalu depan rumah2 cantik..*

Papa : Kadang2 manusia ni.. macam burung dalam sangkar emas. Berusaha cantikkan sangkar, bina sangkar dari emas. Tapi burung dalam tu tak dipelihara elok2. Apa nilai sangkar emas sekalipun, tapi burung dalam tu cacat, tempang, hodoh..

Bila selalu ziarah orang meninggal ni, papa rasa takde perasaan nak rumah besar2, cantik2. Sebab bila masuk kubur nanti, zero, takde nilai apa2 pun.


Hmm.. Balik rumah = rejuvenating, refreshing.
It makes me feel normal.

Boleh buat bnyk perkara utk org2 yg kita syg.
It does make a lot of differences.
Because every moment they also give their best to us, menunjukkan contoh terbaik.

I wish I can make the distance between Kelantan and Kuala Lumpur shorter, so that I can come back home more frequent.
After a tiring and draining week, boleh balik rumah waktu weekend, recharge, get inspired.

Or I wish in future I have a good husband.
Whom our conversation are more than just about discussing money, or the newest gadget, or cars, or tales about people.
Put that all aside,
I want your wisdom.
_______________________________________________

4 Mei 2011 (balik KB semula)

2 hari ni tengok 2 movie yang inspiring.
Movie lama, tapi baru sempat tengok.

1) A moment to remember.
It's a sad story.
I wish I can be as lovely as the wife. I envy her beauty, her qanaah (merasa cukup dgn yg ada).
One of the scene that move me is when she tried to cheer up her husband whom at the moment was broke and depressed.. picking the A card.

mase ni.. konon gedebe la..

They are both sad actually, but she made and effort..
One more scene is when her husband's hand bleed and she wiped it with the shirt she's wearing at that moment + her words "forgiving is giving your hate just a little room in your heart"
They are so very sweeet.
In a nutshell i summarize it as; love is not selfish.

2) Homeless to Harvard.
Hmm.. It gives me an insight of how drug addict affect his or her family.
It makes me understand how people from a broken family feel, their way of thinking.
How losing move a person.
How breaking free from your 'secured' zone, makes you go forward.
And power of mind, believe, capacity of brain is limitless.

=) Saya suka movie2 macam ni.
Movie on relationship. Family, friends, love.
To name a few macam one litre of tears, my sister's keeper, pursuit of happiness, remember me.
Because they are pure.
Not just suddenly dapat kahwin org kaya,
or yg baik, baik sangat VS yg jahat, jahat giler..
because life is not like that, a lot of time, it's tough, to everybody.
We will never get everything we want, things might not go as we plan.
It's about accepting flaws as it is, cheerish each moment, each person.
Despite what we received, despite how people treated us, we can always choose to be kind.
Be kind, for everybody is fighting a hard battle.

Wednesday, April 27, 2011

=P



______________________________________________

I've been doing several personality tests; the one in SYABABS program initiate me to do more.
And I am a confirmed introvert.
Little suprise, maybe.
=)

I am ISFP.. (done several sets of questions and the results were still the same)

introvert
sensing
feeling
perceptive


[Your personality type: "Sensitive Doer"
Quiet, serious, sensitive and kind. Do not like conflict and not likely to do things which may generate conflict. Loyal and faithful. Extremely well-developed senses and aesthetic appreciation for beauty. Not interested in leading or controlling others. Flexible and open-minded. Likely to be original and creative. Enjoy the present moment.

Careers that could fit you include:
Artists, musicians, composers, designers, child care workers, social workers, counselors, teachers, veterinarians, forest rangers, naturalists, bookkeepers, carpenters, personal service workers, clerical supervisors, secretaries, dental and medical staffers, waiters and waitresses, chefs, nurses, mechanics, physical therapists, x-ray technicians.]

*haha, patutlah kuat perasaan nk jadi penjaga nursery tu,
chefs? designers? naturalist? like them all =D


If you notice, i deactivate fb and privatise blog for few days.
Really, i always have this feeling like wanting to be invinsible or in-exist most of the time.
I tend to always avoid being too close with most of people for fear of hurting other people and myself as well.
Hurt when it's time for them or me to leave.
I am a historically traumatized person, and I can't get over with that, yet, now.
It's tiring to start everything all over again.

Hmm.. kalo rajin cuba2 la buat personality test tu. cth kat [sini] @ boleh google mane2
I'm interested to know the results, if you don't mind to share ;)

Friday, April 22, 2011

ISK

Bismillahirrahmanirrahim..

Pertama-tama, terima kasih kepada pengirim buku ini.
Moga Allah membalas dengan pahala yang tak putus2, ameen, InsyaAllah.

Saya tidak pernah suka subjek sejarah di sekolah. Bagi saya ia boring.
Sampailah saya ke program ni.. Ini Sejarah Kita - ISK, beberapa tahun yang lalu.

Patutlah.. patutlah boring, terlalu banyak part2 yang hebat disembunyikan dari buku2 teks. Terlalu banyak kupasan dan pengajaran dari sejarah yang tidak dirungkai semasa belajar di zaman sekolah.

Bulan lepas2, ada sahabat dari jauh kirimkan buku ISK ni.
Kirim ke rumah.
Jadi tunggu waktu cuti pulang ke Kota Bharu, baru boleh baca.

Baca-baca.

Dan kagum.

Kagum bahawa kita pernah sangat hebat.
Hebat bukan kerana material, tapi iman.
Iman yang memacu jiwa-jiwa muslim berani berjihad, memerintah berlandaskan Islam sebenar sehingga kita mencapai sebaik-baik keadaan, Ustaziatul Alam.

saya petik semuka dari buku ini,

[Semasa pemerintahan khalifah Umar Al-Khattab

Umar pernah menyamar sebagai rakyat biasa untuk melihat sendiri rakyatnya. Pada suatu malam, dia terjumpa seorang kanak-kanak yang sedang menangis kelaparan. Terus dia mengambil gandum, memasakkan dan menyuapkan sendiri ke mulut kanak-kanak tersebut.

Umar juga tidak teragak-agak dalam menegakkan keadilan kepada sesiapapun walaupun orang itu adalah orang kanan kerajaannya. Dia pernah menjatuhkan hukuman ke atas anak Amru (ketika itu gabenor Mesir) yang telah memukul seorang Qibti kerana kalah dalam perlumbaan kuda.

Ketika Muadz bin Jabbal diutuskan oleh Umar Al-Khattab ke Yaman. Pada tahun pertama, Muadz mengirimkan sepertiga zakat penduduk Yaman. Maka Umar menulis surat kepadanya,
"Aku mengutuskanmu bukan untuk memungut harta benda rakyat kemudian engkau kirimkan kepadaku. Tetapi aku hanya mengirimmu untuk memungut zakat (dari orang2 kaya), kemudian engkau berikan kepada orang2 miskin di antara mereka. Maka janganlah engkau mengirimkan apapun sebelum seluruh orang miskin di negerimu itu berkecukupan"

Maka Muadz membalas surat Umar itu, "Apakah engkau mengira bahawa aku telah mengirimkan sesuatu kepadamu sebelum memenuhi keperluan orang2 fakir di seluruh negeri?"

Pada tahun yang kedua, Muadz mengirimkan separuh hasil zakat, disusuli tahun ketiga dan seterusnya dia mengirimkan seluruh hasil zakat, kerana tidak terdapat lagi orang miskin di Yaman. Islam telah membuatkan mereka berkecukupan.]


Begitulah bila pemimpin sebenar meletakkan Allah lebih dari segalanya,
tak ada yang rakyat yang tidak berkecukupan.

Buku ini menyusun kronologi2 sejarah Islam satu persatu dan membuatkan saya lebih jelas dengan time-line tokoh-tokohnya.

Ada lagi Tariq bin Ziyad yang membuka Sepanyol,
Umar Abdul Aziz yang membaikpulih era khilafah Bani Umayyah,
Salahuddin Al Ayyubi pejuang pembebas Palestin Al-Quds,
Sultan Muhammad Al-Fatih, sebaik-baik raja pembuka Constantinopel..
yang semua mereka bangkit, dari alpa dan kelalaian umat Islam,
menyalakan kembali obor-obor semangat,
dan meletak kembali mulianya Islam itu pada tempatnya.

Mereka orang-orang yang memilih Allah dan dipilih Allah.

[Sesungguhnya perencanaan Allah adalah yang terbaik. Ini merupakan proses penapisan dan pembersihan saff kaum muslimin daripada jiwa-jiwa yang kotor yang cintakan dunia, dan lupakan hari akhirat. Kerana jihad hanyalah untuk mereka yang benar-benar sanggup bertahan dan syahid di jalan Allah]


Hmm..
besar harapan saya menyeru pemuda2,
untuk menyingkap sejarah gemilang Islam ini,
buat jadi semangat kalian.

Semangat untuk menjadi pemimpin yang berilmu, faham dan tidak goyah.
Tidak gentar menegakkan yang hak,
menjadi orang2 hebat itu,
mendaulatkan Islam,
menyebarkan nur itu ke hati2 yang malap.
Kerana tidak dapat tidak, kalian memang dilahirkan untuk menjadi pemimpin.

Dan lagi besar harapan, semoga saya dan kita dapat terus menjadi sebahagian tangga2 kecil itu,
tangga menuju suatu hari di mana Islam kembali bersinar ke seluruh bumi Allah ini.

"Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu cubaan seperti yang dialami orang2 terdahulu sebelum kamu.
Mareka ditimpa kemelaratan, penderitaan dan digoncang dengan berbagai cubaan sehingga rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya berkata, "Kapan kah datang pertolongan Allah?"
Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat."

Al-Baqarah : 214

Wednesday, April 13, 2011

pit stop

*entry bercerita dgn gambar*



Saya mulakan dengan cerita lepas exam tamat. Halaqah2 terakhir semasa bergelar pelajar perubatan tahun 3. Bulatan yang banyak membina saya, menjadi kekuatan saya.. sudah 3 tahun usianya. Lama. Missing from the pic, Siti, Naimah.



Tiba2 mereka buat suprise, 2 hari lebih awal ^-^.

Saya sudah 22 tahun.
Setapak lagi hampir dengan mati.

Sultan Muhammad Al Fatih membuka Constantinopel pada usianya 22 tahun.
Hassan Al Banna menubuhkan Ikhwanul Muslimin pada usianya 23 tahun.
Seusia ini, mereka sudah bergerak sejauh itu.

Muda adalah usia yang sangat2 berharga..
ketika mana tenaga, semangat, fizikal kita berada pada tahap paling maksimum.
Kerana masa adalah modal yang diberikan Allah untuk kita..
semuanya harus dimanfaatkan sebaik-baiknya pada jalan Allah.

Usia muda dan lapang yang berlalu tak mungkin boleh di ulang kembali. Tak akan.
Jelaskan matlamat hidup.
Lajulah meraih mutiara2 ilmu di setiap penjuru bumi Allah.
Mantapkan diri bersedia untuk menjadi pemimpin2 kecil keluarga yang bakal kita bina.
Mantapkan diri menjadi pewaris2 penerus legasi da'wah Rasulullah s.a.w.

Mulia kita kerana Islam.
Maka, jangan lengah lagi berubah ke arah yang lebih baik.
Time is running out.

Dan kepada semua yang mengucapkan selamat hari lahir, di FB, sms, YM, skype.. Jazakumullahu khairan kathiira.. =)



Program muhasabah diri.
Program menggabungkan 'dreams' kami.
Program melatih jiwa berkepimpinan.
Program pemangkin supaya terus bergerak!



Itu alat tulis yang bawa masuk hall exam. Ikat getah.

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah.
Inilah kali pertama saya dapat cuti panjang setelah 3 tahun jadi student medic :')

Jika saya cuma dapat berikan satu ayat, semua ini pertolongan Allah semata-mata.
Yang memberi tenang, yang memberi senang.

Special thanks to my supervisors and study group mates.
They are my biggest hands, pulling me crossing this line.
Tak lupa doa2 yang tersayang. Terima kasih dan saya sayang kalian.

Kepada yang kejayaannya ditangguhkan, kalian orang2 terpilih.
Allah lebih kasih dan sayangkan kalian.. mahu orang2 yang dipilih ini sentiasa dekat dengan Dia.

I believe you can do it!
Allah tidak akan pernah menguji hambaNya lebih dari mampu.
Maka, kalian orang hebat, kerana Allah menilai kalian lebih mampu dari kami!



Habis program baru pulang ke rumah, ke Kota Bharu. Seronok berjumpa dapur. Yang atas tu puding roti marble. Bawah ni home made wedges. Hujung minggu ni, Insya Allah lasagna.
Memasak sangat seronok. Kenapa? Kerana saya suka makan =P



Hmm.. sedang cuba2 belajar menjahit juga. Hasil hari pertama, beg letak henset. Paling2 kurang, target belajar sampai dapat jahit baju kurung sendiri pun dah takpe. Kalau pandai jahit beg cantik2, boleh jual. Eh. Haha.



Sekian sahaja,
berharap dapat menulis entry yang lebih bemanfaat dan berisi cuti2 ni.

Thursday, April 7, 2011

always be kind, for everyone is fighting a hard battle


[taman tasik Permaisuri]

Sabar itu berat.
Bila suatu saat, jiwa sudah penat..
dengan yang baran, dgn yang ignorance.

Maafkan saya.
Bila terkurang sabar,
terkurang syukur.
T-T

Astaghfirullahalazim.

"Wahai Tuhan kami, Limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikanlah kami Dalam keadaan Islam (berserah diri kepadaMu)"

(Al-Aaraf : 126)

Monday, April 4, 2011

kak M

Assalamualaikum..

Hehe. Tajuk nak misteri je.. kak M.

Begini kisahnya, pada suatu petang di Kolej Tun Syed Nasir di Jalan Temerloh, sy sedang berusrah, dibawa oleh Kak Ruqayyah (kalau K.Ruqayyah baca ni, RINDU!) Disebabkan Kak Ruqayyah ada hal sedikit petang tu, jadi dia passkan usrah petang tu kat Kak M, sahabat lama dia.

Kak M adelah kakak yang sangat comel, cute dan ada aura. Ada aura bermaksud sekali pandang dalam hati "Solehahnyeee kakak ni, macam bidadari syurga kat dunia.. " Macam over, tapi mmg btul pun rasa mcm tu.

Hari tu dia cerita tentang.. mmm..
Dia bawa satu analogi.
Kalau kita beli printer, macam mana kita nak tahu cara nak guna printer tu dgn betul.

Teka2.

Kita tanya orang?
Kita cuba2?
Atau..

Jawapan dia, mestilah kita baca buku manual printer tu.
Baca2 dgn tekun, pastu guna printer tu dgn selamat dan betul.

Tanya orang tak semestinya betul.
Cuba2 belum pasti dapat dan tepat.
Yang paling tahu pasal printer tersebut pastilah manufacturernya.
Dan dalam manual confirm ada step by step how to use the printer.
Tak payah pusing2, pening2 lagi.

Ok sekarang teka ni analogi ttg apa.

Hehe.. betull (bajet korang jwb je kan)

Tentang Al-Qur'an.

Allah mewujudkan kita di bumi ni bersama sebuah pakej bernama kehidupan.
Bagaimana kita nak menjalani kehidupan kita ni dengan betul sebetulnya?
Itulah dia dengan menjadikan Al-Qur'an sebagai manual panduan cara hidup.

Pastilah Allah yang lebih mengetahui fitrah hambanya,
pastilah Allah yang lebih mengetahui 'gula2' dan 'asam jawa' dalam kehidupan,
sebab dia yang mencipta dan menyusunnya.

Dan dia telah bagi guideline step-by-step dalam Al-Qur'an.
Tinggal lagi kita sebagai 'user' memanfaatkannya sebaik-baik mungkin.

Sejelas-jelas pembalasan antara neraka dan syurga, tak ada di tengah2, begitulah juga hidup.
Cuma ada dua jalan, jalan ketaqwaan dan jalan kejahatan.
Apapun kita buat cuma antara dua, yang diredhai Allah dan yang tidak diredhai Allah.

"Demi jiwa dan penyempurnaannya,
maka dia mengilhamkan kepadanya jalan kejahatan dan ketaqwaan,
sungguh, beruntunglah orang2 yang menyucikannya,
dan sungguh rugi lah orang yang mengotorinya"


Asy-Syams; 7-10

Maka, renung-renungkan apakah perbuatan kita hari ni diredhai Allah atau tidak.
Apakah perbuatan yang bakal kita lakukan lepas ni diredhai Allah atau tidak..
ingat balasan, cuma antara dua, syurga dan neraka..
dan.. dah baca Qur'an hari ni? ;)

Ok, kak M juga buat kupasan ttg hadith "innamal aa'maalu binniyat"
Dan paling tidak lupa, tafsir surah Ad-Duha.

Dia tafsirkan maksudnya.
Dia juga ceritakan bagaimana dia yang yatim sngt terasa dekat dengan Allah bila membaca surah ini.
Bagaimana surah ni memberi dia kekuatan.
Masa ni mata sy pun sudah berkaca-kaca.
Dekatnya Allah dengan kita.. memujuk kita, seolah-olah memeluk dan meredakan resah dan sedih kita.
Dan pasti, saya suka mengulang baca tafsir surah ini terutama bila2 sedang bersedih.

Hmm..
itulah kali pertama dan terakhir sy jumpa kak M. Mungkin dia pun sudah tidak ingatkan saya. Tapi apa yang disampaikan sejam cuma tu, sangat melekat di kepala saya. Dia mmg ada aura =)

Fast forward,
seminggu yang lalu, saya ternampak blog dia diupdate,
[sini]

Ini pula kisah dari sebelah suaminya.. [sini]

Maka, saya menjemput kalian2 semua membacanya.
Dan merasa apa yang saya rasa..
MasyaAllah.
Begitu sekali Allah men'jaga' orang2 yang men'jaga' Allah.
Ulang surah Asy-Syams di atas, "Beruntunglah orang2 yang menyucikannya"

Selamat membaca!



P/s : Entry sempena bila buka facebook asyik ternampak jemputan kahwin =P

Sunday, March 27, 2011

untuk semua juga!


fa iza azamta, fatawakkal alAllah.
[apabila kamu sudah berazam, maka bertawakkal lah kepada Allah]
Ali-Imran : 159

Sayang2ku..

Malam ni, mari sekali lagi kita sama2 sujud lama,
berdoa untuk satu sama lain..

Semoga memperoleh kejayaan dalam erti kata,
tidak kira kejayaan segera atau tertangguh atau dalam bentuk yang kita tidak sangka2.

Kita study dan berusaha adalah untuk meraih redha Allah,
tapi apa yang Allah tentukan untuk kita, itu dalam kuasa dan hak Dia..
sebab,
He knows BEST.

Dan tidak sekali Dia menganiaya hamba2Nya.
"Berdoalah kepadaKu, nescaya Aku perkenankan"

=)
Semoga diselimutkan tenang
dan 'faith' digantungkan sepenuhNya pada Allah.

Saturday, March 26, 2011

down the memory lane

Sebenarnya saya tulis ni sebab terbaca yang MRSM PC sekolah terbaik untuk result SPM 2010. [klik]
Although me and my batch are not the one who made it, but as super seniors, we are proud =)
Bila baca2, habis terimbas balik kenangan2 zaman muda2, zaman MRSM PC.

Zaman persekolahan yang sngt manis macam gula-gula.
____________________________________________________

Saya mula2 tulis blog masa mula2 masuk MRSM PC. [klik]
Umur = 16 tahun.
Kenapa?
Sebab masa tu sy sunyi kott. Hehe.
Mak ayah + adik2 menetap kat negara Kangaroo setahun.
Tinggal sy dan adik lelaki je kat negeri serambi Mekkah sbab kami duk asrama,
adik lelaki sy Maahad Tahfiz Sains, sy MRSM.
Kalau time2 cuti kami balik menumpang kasih di rumah mak2 saudara.

Hmm.. blog adalah medium sy menceritakan perasaan2 pertama kali duduk di asrama.
Meluahkan perasaan2 sekolah baru dan bercampur dgn org2 baru sebab selama ni kawan dgn kawan2 yang sama je sejak kecik.

MRSM PC adalah sebuah sekolah yang nostalgic.
Saya masuk MRSM PC dengan niat "sahaja aku masuk MRSM PC utk fly oversea".
Kalau tak, memang TAK terfikir @ teringin pun nak sekolah sana. [klik jalan2.. wondering.. pondering..]

Kat situ lah pertama kali jadi pelajar tidak bermoral iaitu tidur dalam kelas sampai kena cop geng tidur MRSM PC. Haha. [klik]
Pertama kali berhadapan dgn 'dunia sebenar'.
Pertama kali ada henset
Pertama kali __________ (isi tmpat kosong dgn perkataan sesuai)
Pertama kali.. mmm... bnyklah yg pertama kali.

Yang manis di MRSM PC adalah kawan2 baik saya di sana.
Nur Akmal Ismail, Wan Asma' Wan Abdul Azim, Nurul 'yuyu' Shakirah Zulkefly, Hayati Husin, Fatin Bazilah Fauzi, Amalina Fatin MJ, Nabihah Shakri, dorm mates lain, class mates lain. (Hehe.. ingat name penuh lah)

Manis bila bosan2, antara kami ada pakar fizik, pakar kimia, pakar biologi, pakar @math utk bercerita2 ttg apa yg diorang dah baca + kaunter pertanyaan utk bnda2 kami tk faham.
Teringat lak, mmg sejak dulu, sy suka study atas katil.
Manis bila kami membuat vandalism menconteng dinding C5 dgn luahan2 perasaan yg tk tenteram nk SPM. Hari2 semua orng tulis diari + gosip di situ. Kami namakan dinding tu Alexander the Great Wall of c5.
Haha. Mujurla takde jawatan kat sane, bolehlah menjalani hidup dgn bahagia sebagai pelajar biasa-biasa (walaupun hampir2 jadi LDP) [klik]
Manis bila saya bertugas jaga koperasi =)) [klik]
Manis bila dekat2 exam SPM tu, sama2 solat tahajud + hajat awal2 pagi.
Manis bila bulan puasa bukak puasa ramai2 12 orang buat bulatan.. pastu lumba2 habiskan tadarus 30 juz Al-Qur'an.
Mungkin paling manis bila kami ber12 panjat pagar nak pergi kelas sebab satu bilik terlambat dan gate asrama dah kunci. Sampai luka2 kaki + terkoyak kain demi pegi ke kelas!

Sebelum result SPM keluar, sy sebenarnya tk menaruh harapan tinggi.
[klik]
Result SPM keluar, terus menangis dgn sngt laju dalam dewan tu..
Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.
Dan seterusnya, pergi interview n dapat offer buat IB di MARA Banting.

Kita merancang, tapi Allah juga merancang.
Dan sebaik2 perancang adalah Allah.
HE had planned other path fo me,
sy tolak offer tu dengan perasaan 50-50.

Mahu sebab mmg tu pun dream + tujuan asal masuk MRSM dulu.
Mahu sebab kawan2 baik saya ramai ke sana dan tempat2 persediaan yang lain.
Tolak sebab parents berat hati nak lepas anak perempuan dia ni jauh2.
Tolak sebab khuatir, ramai juga senior2 tak lepas utk fly oversea.

Hmm..

And here i am, now.

Sedang grew up, grew old, menjadi seorang dewasa yang perlu bertanggungjawab dan serius.
Kena berani berhadapan dengan macam2 kegagalan dan kekecewaan..

Bila kecik2, saya masih boleh positif dgn pelbagai perkara.
Bercita2 tinggi, macam2 impian =)

Selain fly oversea, sejak zaman sekolah, sebenarnya sy juga berimpian nak kawen awal, masa student.
[klik]
Sangat bersemangat, sejak degree 1st year dah simpan duit JPA bnyk2 dlm bank dgn niat, konon2 senang nanti kalau2 boleh nak kahwin.. sekurang2nya duit bukan masalah.
Ahax.. jujur tak kenyataan?
Tapi.. tapi.. it takes two to work it.
Baguslah bila dah suka sama suka, dua2 belah pihak faham
dan selalu berusaha bersedia
dan mendapat sokongan keluarga
utk berkahwin secepat mungkin bagi mengelakkan maksiat dan dosa melarat2.
Tapi.... kalau takde ciri2 di atas, maka mungkin boleh tulis dalam kertas bawah senarai "impian sy", simpan dalam poket, teruskan projek memperbaiki diri sendiri, hidup di alam remaja dan belajar bersungguh2, lepas grad @ kerja baru bukak balik kertas tu dan berfikir semula -_-"
Itu sahajalah yg saya boleh simpulkan (dgn berat hati, tulis dlm kertas, simpan dalam poket.. =D)

Kalau boleh singgah kejap ke masa lalu, saya nak peluk diri saya yg lama dan berterima kasih sebab tulisan2 dia membuatkan saya tersenyum hari ini..
banyak benda positif dan perkara2 yg mungkin sy dah terlupa bila semakin berusia =')

Tu semua history.

Walau apa pun jalan yang Allah takdirkan dan hamparkan buat saya..
saya tahu dan faham, itulah yang terbaik.
Tak terbaik cuma kalau saya tak hidup baik2. Hehe.

Okes.
Semoga cerita saya, awak, kalian, mereka dan semua berakhir dengan bahagia..
AMEEEN
[this is my beautiful, beloved Kota Bharu]

(exam esok, masih ada hati tulis blog panjang2 -_-")