Wednesday, May 6, 2009

boikot

Hari tu ade kawan tanye,
dye: Emm.. sampai ble kte kne boikot eh?
sy : Sampai ble2 kot.. (nada x brape serius)
dye : Tp israel kan dah brenti serang palestin kan
sy : Ha'ah.. sbab tu la kte kne boikot. biya israel takkan serang dah. kalo x boikot, dyorang ade duit bnyk balik, dyerang serang lagi.
Dye pun diam.

Beberapa lama kemudian, lama la jugak. Lam berbulan2 kot.
Kawan sy tu order McD.. sbagai kwn, dye pun ajak la, nak order skali x.
Sy kate xpela.

dye : Emm.. Nadia, sy tgk tv ari tu dye kate kte tkpe xyh boikot McD. Sbab pekerja2 dye sume org mesia sniri, ayam, produk2 dye pun sume tempatan punye. Cume dye bagi 5% pratus je kat US.
Kali ni, sy pulak diam.
Sbab sy x tgk tv.
Sy pun x sure btul ke tak.
Dah x tau, tkkan nk tmbh pape lak an.

dye : Eh, xpe2, sy bukan nk suruh awk mkn McD pun. Nak bagitau je.
sy : *senyuum*

Hmm.. sebnanye sy cam x brape puas hati sbab sy xbleh jwb pape. Jd sy sngt nak tau.

Search3 kat internet, sy x jumpe jwpn yg btul2 memuaskan hati sy..

Ade psl CEO Starbucks, Howard Schultz, seorang beragama jew. http://www.arabnews.com/?page=4&section=0&article=78731&d=4&m=8&y=2006
Ini artikel 3 taun lpas. sy dpt link ni dr wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Starbucks dan semestinya jika dicari bukti2 di website Starbucks sendiri, semua mcm dah disapu dgn bersih. tiada kesan + jejak.
(baru terjumpa gamba ni)


http://www.inminds.com/boycott-mcdonalds.html
Dari wbsite ni ade link utk www.juf.org (jewish united fund) yg ade kaitan ngan McD. Tp website tu dah di relaunch menyebabkan link ni http://www.juf.org/cent/partners.asp x dpt dibuka lg.
Kecewa3. huhu.

Sy pun dpt info di US, slaen isu mcd support israel, ade isu laen knape mc diboikot. Contohnya mereka adalah penyokong golongan homosex dan selalu membiayai parti2 mereka. http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=68672

Dan janganlah kamu mengikuti sesuatu yg tidak kamu ketahui. Kerana pendengaran, penglihatan dan hati nurani, semua itu akan diminta pertanggungjawabannya.
surah Al-Isra' : ayat 36

Di sini sy ingin mengatakan pendapat peribadi, lakukanlah apa yang anda percaya dan yakin. Dalam hal ni, susah utk mengatakan sy betul atau kalian betul atau mereka yg betul. Boikot adalah hak individu. Jika anda ada sebab dan bukti yang kukuh utk memboikot @ tidak memboikot, maka teruskan. Itu pilihan anda.

Kenapa sy memboikot?

Sbab jika betul lah apa yg kawan sy katakan, walaupun hanya 5% dr keuntungan dibayar kepada US, sy rasa angka itu pun sudah mampu membunuh. sy takut, ditakdirkan Allah, duit sy lah yg menjadi 5% itu, dan 5% itulah yang digunakan untuk membeli peluru2 tentera Israel dan peluru itulah yg terkena dada saudara2 seIslam sy nun di bumi sana. Berapa bnykkah dosa sy membunuh saudara sy sendiri?

Sbab buat masa ini, selaen doa, itu sajalah yg saya mampu lakukan utk membantu mereka.

Nak citer.. rasenye dah ramai kot penah dgr. Em.. ingat tak cerita Nabi Ibrahim yg dibakar idup2 satu mase dahulu. Mase tu pemerintah yg kejam, name Namrud.
Mase Nabi Ibrahim kena bakar, adela seekor burung pipit ni. Ulang alik ulang alik berhampiran api tu. Rupanya, dia bawak air dalam paruh, tuang atas api tu. Dalam kuantiti yg sedikit, mane la mungkin api tu terpadam. Maka ditanyalah kepade pipit tu.. "awk tk rase perbuatan awk tu sia2 ke"
Kate burung pipit.. "mungkin sy tidak mampu untuk memadamkan api tu, tp andai Allah tanye di akhirat kelak, ape yg sudah sy lakukan untuk menolong utusan Dia, Insya Allah, sy sudah melakukan sesuatu"

Bila sy sudah ada kuasa yang lebih, Insya Allah, sy akan lakukan lebih. Mungkin menjadi doktor sukarelawan ke sana?
Kepada yang mengambil jurusan perniagaan, boleh simpan hasrat utk membuka alternatif McD yang lebih baik dan sedap dan best, boleh meningkatkan ekonomi orang Islam, bangsa + negara sendiri dan pastu ble dapat keuntungan, sumbangkan kpd orang2 Islam yang ditindas.
Photographer boleh merevealkan kpd dunia, gambar2 realiti hidup mereka.
Penulis boleh sentiasa menulis utk membakar semangat umat Islam amnya.

Semua kita boleh melakukan sesuatu.
Sesuatu utk agama.
Sebab kita orang Islam kan?
dan kita sayangkan agama kita kan?
dan kita sayangkan saudara2 kita kan?

Sekian saja.

Sape masih memboikot, buat peace kat dpan skrin neh. Kita same2 eh! ^-^V
Sape x boikot sngt dh, buat gaya angkat tangan, janji akan buat sesuatu yg lebih besar dr boikot yg mungkin mcm kecil ni, Ok? Janji!

8 comments:

  1. sufiyyah zulkifliMay 7, 2009 at 12:07 AM

    ^^V insya Allah!

    ReplyDelete
  2. jom boikot!!!! xp

    p/s : anda telah di tag - sila layari blog saya untuk mendapatkan award anda....

    ReplyDelete
  3. alin.. salah komen tuh. haha. x sabit comel ngan post nih..

    ReplyDelete
  4. teruskan mboikot...wlpn org dskiling kita x ingin memboikot..
    belilah produk tempatan! hehee...

    ReplyDelete
  5. jom kita sama2 boikot... dkt india pn, kami sm2 boikot. tak beli mcm2 dh.... (*_*)V.

    ReplyDelete