Saturday, February 12, 2011

a story behind a doa

Surah Taha 24-35

Suatu ketika, Allah menyeru kepada Nabi Musa a.s
24; Pergilah kepada Fir'aun, dia benar2 telah melampaui batas.

Maka berdoalah Nabi Musa a.s,
25; Musa berkata, "Ya Tuhanku, lapangkanlah dadaku,
26; dan mudahkanlah untukku urusanku,
27; dan leraikanlah kegagapan dari lisanku,
28; agar mereka mengerti perkataanku,


mohonnya lagi,
29; dan jadikanlah untukku seorang pembantu dari keluargaku,
30; iaitu Harun saudaraku,
31; teguhkanlah kekuatanku dengan adanya dia,
32; dan jadikanlah dia teman dalam urusanku,
33; agar kami banyak bertasbih kepadaMu,
34; dan banyak mengingatMu,
34; sesungguhnya Engkau Maha Melihat kami."

Surah Taha ayat 42-46

42; Pergilah engkau beserta saudaramu dengan membawa tanda kekuasaanKu, dan janganlah engkau berdua lalai mengingatiKu,
43; pergilah kamu berdua kepada Fir'aun, kerana dia benar2 melampaui batas,
44; maka berbicaralah kamu berdua kepadanya (Fir'aun) dengan kata2 yang lemah lembut, mudah-mudahan dia sedar atau takut.

Nabi Musa dan Harun berasa amanah yang berat perlu digalas mereka
45; Keduanya berkata "Ya Tuhan kami, sungguh, kami khawatir dia akan segera menyeksa kami atau bertambah melampaui batas"

Lalu dipujuk Allah, diyakinkan Allah
46; Dan Allah berfirman, "Janganlah kamu berdua khawatir,
sesungguhnya Aku bersama kamu berdua,
Aku mendengar
dan Aku melihat" =)

_____________________________________________________

Sy terbaca serpihan cerita yang menarik ni beberapa hari lepas.

Emm.. masa tu macam betul2 kena atas hidung sebab tgh dalam dilema memikirkan sy yg kurang ekspresif ni (haha.. ayat =P)
Sy mmg tak hebat berkata-kata secara lisan.
Sy rasa ayat2 dalam otak sy ni simple2 dan pendek2.. nak je kdg2 b'cerita kat org2, tapi bab menghurai biar menarik dan org faham tu selalu susah.
Owh, belum tambah masalah suara kurang kuat -_-"

Tapii.. sebenarnya, mmm.. sebenarnya kebolehan bercakap dgn baik ni sngt penting terutamanya bila nak meyakinkan orang dan menyampaikan ilmu2. Dan ia takkan datang tanpa ilham Allah pada jiwa yang lapang dan bersih. Peringatan utk diri sendiri, yang maksiat akan selalu menngelapkan dada, susah ilmu yg sifatnya terang nak masuk dalam dada/hati yang gelap kan.
Contoh dlm study group, sama juga dalam usrah, org kurang mahu mendengar dan kurang faham bila kita takde skill bercerita dgn baik. Dan akhirnya tak tersampai pun ilmu yang penting tu kepada org2 lain. Rugi kan. Analogi macam sebenarnya dalam tong air penuh dengan air bandung yang sedap. Tapi disebabkan paip tu rosak, air tak dapat keluar dari tong dan tak dapat dinikmati oleh semua orang.


Maka, marilah kita sama-sama selalu membaca doa Nabi Musa ni. Moga2 Allah lapangkan dada, permudahkan urusan dan lancarkan lisan kita supaya mereka2 mudah faham apa yang kita sampaikan. Satu lagi kesimpulan yang boleh diambil, bekal kejayaan = jangan lalai mengingati Allah.
Keadaan Nabi Musa masa tu lagi crucial. Nak berhadapan dengan Firaun. Firaun yang mengaku diri dia Tuhan.. Firaun yang paling zalim, gila kuasa dan gedebe dlm bahasa Kelantannya.

Bila cakap macam ni, terkait lak ngan isu rakyat Mesir VS Husni Mubarak. Ironinya, tempat pun sama dgn Firaun zaman Nabi Musa, Mesir. Heheh. Alhamdulillah dan lega sngt akhirnya tercapai juga impian pejuang2 yang 18 hari berkumpul bersama satu harapan. Moga kepimpinan selepas ni lebih Islami dan paling penting, boleh menjadi titik tolak saluran bantuan dan langkah-langkah pembebasan Palestin. InsyaAllah.

Berbalik kepada cerita di atas, part yang paling sweet adalah semestinya ayat ke46; janji2 Allah =). Tetap ada kebimbangan2 di hati Nabi Musa & Harun untuk menghadapi Firaun. Mereka perlukan suatu assurance. Fitrahnya, kita akan tenang bila mengetahui ada yang selalu bersama kita, selalu mendengar dan selalu memahami kita, apatah lagi bila melalui saat2 yang sukar. Hmm.. sngt sweet kan pujukan Allah tu ^-^. Dan tiada janji yang lebih benar selain janji2 Allah. Maka, have faith.

Sodaqallahulaziiim...

Apa yg terjadi lepastu, boleh sama2 baca sambungan ceritanya dalam surah Taha.
___________________________________________________

They say, a picture worth a thousand words.


kids are like bright hopes; that world can still change to be better.. if, we really put an effort on implementing tarbiyah since they are small. and that needs a good tazkirah-story-telling skills too ;)

No comments:

Post a Comment